Spill til Mobil: Gin Rummy


Gin Rummy Classic er et kortspill for 2 personer. Her kan du trene mot datamaskinen, så blir du uslåelig på hytteturen :) Vi går gjennom regler og viser noen gode tips. Spillet er tilpasset for mobilbrukere, men spilles selvsagt fint på PC og Nettbrett. Klikk på ett av bildene for å gå til spillet, du spiller direkte i nettleseren. 

Det første du gjør i spillet er å velge en motstander blandt 5 dataspillere. Alle spiller litt på forskjellig måte - mer om spillemåter senere. 
Gin Rummy spilles veldig likt 500 om du har spilt det, men det er noen forskjeller. Så - la oss se på poenget med spillet: 

Hver spiller får delt ut 10 kort, og ett kort blir snudd og ligger i utslagsbunken. 

Den som tapte forrige runde får starte først. Poenget med spillet er å samle på sekvenser, minst 3 kort etter hverandre i samme farge (Som bilde ovenfor, Kløver 4 - 5- 6), eller kort med samme verdi (f.eks Kløver 7, Ruter 7, Hjerter 7). Du kan ha mer enn 3 i sekvens, og du kan ha 4 like. 
Når det er din tur, har du 2 valg. 1) Ta kortet som ligger øverst i utslagsbunken eller 2) Trekke øverste kort fra stokken. Du avslutter alltid turen din med å legge ut ett kort til utslagsbunken. 
Hva du velger å gjøre, kommer jo an på hvilket kort som ligger øverst i utslagsbunken. I bildet ovenfor ligger kløver 7 der, og den kan jeg bruke i min sekvens, så jeg bør trekke den.. kanskje. Det kommer helt an på når i spillet vi er. Er det tidlig, kan du det, har dere spilt en stund bør du trekke for å se om du får f.eks kløver knekt. Dette har med poengutregning og avslutning av spillet å gjøre. 

En spiller kan banke i bordet og avslutte spillet når: 1) verdien av kortene som ikke er bygget med er 10 eller mindre, eller 2) når alle kortene (bortsett fra det du skal legge i bordet) er bygget med. Når du har 2) har du fått GIN, så da skal du banke i bordet og si "Gin". 
Ess til og med 10 har verdien på kortet, Knekt, Dame og Kong teller som 10. 

Dermed - jo lenger tid en runde har gått, jo større sannsynlighet er det at motstanderen din avslutter runden. Da er det best å kvitte seg med så mange høye kort man kan, eller sjanse på å få fullført en lengre sekvens. 


Ganske ofte kan kort brukes på flere måter, enten i en sekvens, eller som like kort. I bildet ovenfor ser du jeg har et bygg med Kløver Knekt, Dame og Konge. Det gjør at verdien på de gjenværende kortene mine er 61 (den summen vises nede til venstre på skjermen din). Men endrer jeg på byggingen slik at jeg har 3 like Damer og 3 like Konger, vil verdien bare være 31. Ved slutten av hver runde vil spillet ordne kortene dine slik at du sitter igjen med minst mulig verdi, men vær obs på dette mens spillet pågår, av og til kan det være lurt å endre planene dine. Så til poengberegning: Når en av spillerene har banket i bordet, er runden over, og man legger ned det man har. Den som banket begynner alltid med å legge ned sine kort. Når h*n har gjort det, legger den andre spilleren ned sine. Grunnen til at det alltid er denne rekkefølgen er fordi den som legger ned sist kan bygge videre på motstanderen sine bygg! Dermed får man redusert den verdien man har igjen på hånden. I bildet ovenfor, viss motstanderen min hadde hatt f.eks spar 2 på hånden i steden for kløver 10, kunne han lagt den på bygget mitt. Det hadde h*n jo ikke, så da er det klart for å telle poeng. Hver spiller teller verdien på de kortene som man ikke har brukt i ett bygg. Motstanderen min ovenfor har 28 igjen i verdi. Jeg har 8. Jeg hadde altså 20 poeng mindre enn motstanderen, og dette er da poengene jeg får for denne runden. Man fortsetter å spille til en av spillerene har over 100 poeng. 

Når man har Gin får man en ekstra bonus: 

Her har min motstander brukt alle kortene sine, og har GIN. Da får han 25 poeng ekstra i bonus. 

Så, hva er lurt, banke i bordet raskest mulig, eller spille til man har GIN og få 25 poeng i bonus ? 
Dette er strategien i spillet, som man hele tiden må vurdere hva som er lurest. Er det tidlig i runden kan det være veldig lurt å banke raskt. Har du nesten GIN, og kortet du har igjen er lavt, kan det være lurt å vente. Du kan nemlig "lure" motstanderen din: Om du ser i bildet ovenfor har motstanderen min banket i bordet. Han hadde 9 poeng igjen. Jeg hadde derimot bare 2 poeng igjen, og dermed så STJELER jeg runden fra han og får til og med 25 poeng i bonus! Dette ville og skjedd om verdien min i utgangspunktet var over 9 poeng, men ble under 9 etter at jeg hadde bygget på hans bygg. Hadde jeg også klart å få GIN ved å bruke kløver 2 på hans bygg, hadde jeg fått 25 poeng til. 

Gin Rummy er ett av de beste 2-manns spillene, av den grunn at det ikke har så stor betydning hvilke kort du får utdelt, men på strategien du velger. Du må huske å legge merke til hvilke kort som allerede ligger i utslagsbunken (de får ingen av spillerene benytte, bortsett fra det øverste), og hvilke kort din motstander trekker inn. Du må også hele tiden vurdere om du kan fortsette å holde på høye kort i håp om å få bygget med de, eller om det er lurest å kvitte seg med de. Om du skal "Gå ut" eller ikke må også hele tiden vurderes. 

Har du ikke spilt Gin Rummy før, anbefaler jeg deg å prøve, og lære dette videre til tur-kameraten din :) 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits